■ Archívum

■ Feedek

■ Kapcsolat

mti_hirfelhasznalo.jpg

Új agámafajt fedeztek fel

2012.12.17. 22:01 -RP-

Diporiphora ameliae.jpgDiporiphora ameliae (Fotó: Angus Emmott)

Az új gyíkfaj, melynek első példányait Angus Emmott zoológus találta néhány évvel ezelőtt, a Diporiphora ameliae nevet kapta, és Ausztrália Queensland tagállamának nyugati részéről, a Bladensberg Nemzeti Park, Valetta és Noonbah Station környékéről került elő. Sivatagos-félsivatagos, akácia erdőfoltokkal tarkított területek lakója. Az állat az agáma-félék (Agamidae) családba sorolható. Legnagyobb mért testhossza orrhegytől a faroktőig 67 mm. Külsőre nagyon hasonlít a közeli rokon Diporiphora winneckei fajra, annyi eltéréssel, hogy hátán négy sötét, hosszanti sáv fut végig, torka közelében pedig három, V alakú minta található. A két gyíkfaj populációit mintegy 200 km választja el. Emmott, aki egyébként tagja volt a D. ameliae-t leíró kutatócsoportnak, a lányáról, Amelia Emmott-ról nevezte el a fajt.

Couper P, Melville J, Emmot A, Chapple SNJ (2012) A new species of Diporiphora from the Goneaway Tablelands of Western Queensland. Zootaxa 3556: 39–54

Szólj hozzá!

Címkék: gyík új faj diporiphora

A bejegyzés trackback címe:

https://reptile.blog.hu/api/trackback/id/tr594970672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása