■ Archívum

■ Feedek

■ Kapcsolat

mti_hirfelhasznalo.jpg

Ritka teknősök születtek New York-ban

2012.12.21. 12:49 -RP-

Cuora aurocapitata.jpg
Fotó:Julie Larsen Maher, © WCS

A Wildlife Conservation Society (WCV) bejelentése szerint öt sárgafejű szelenceteknős(Cuora aurocapitata) kelt ki a bronx-i állatkertben. A különösen ritka teknősfaj Kínában honos, becslések szerint mindössze 150 vadon élő példánya van, így a sikeres fogságban történő szaporítása komoly eredménynek számít. A tenyésztés része a WCV azon programjának, mely néhány kihalófélben lévő teknősfaj megmentését célozza. A tervben nem csak a teknősök fogságban történő szaporítása, hanem későbbiekben a természetes élőhelyére visszatelepítése és a vad populáció erősítése is szerepel.

Szólj hozzá!

Címkék: természetvédelem teknős cuora

Napikép - 1.

2012.12.18. 11:11 -RP-

taf_ii_nagy_1355825016.jpg_1618x2216

Die schlangen und eidechsen der Galapagos-inseln / Wien :K.K. Zoologisch-botanischen gesellschaft,1876.

Szólj hozzá!

Címkék: gyík napikép

Új agámafajt fedeztek fel

2012.12.17. 22:01 -RP-

Diporiphora ameliae.jpgDiporiphora ameliae (Fotó: Angus Emmott)

Az új gyíkfaj, melynek első példányait Angus Emmott zoológus találta néhány évvel ezelőtt, a Diporiphora ameliae nevet kapta, és Ausztrália Queensland tagállamának nyugati részéről, a Bladensberg Nemzeti Park, Valetta és Noonbah Station környékéről került elő. Sivatagos-félsivatagos, akácia erdőfoltokkal tarkított területek lakója. Az állat az agáma-félék (Agamidae) családba sorolható. Legnagyobb mért testhossza orrhegytől a faroktőig 67 mm. Külsőre nagyon hasonlít a közeli rokon Diporiphora winneckei fajra, annyi eltéréssel, hogy hátán négy sötét, hosszanti sáv fut végig, torka közelében pedig három, V alakú minta található. A két gyíkfaj populációit mintegy 200 km választja el. Emmott, aki egyébként tagja volt a D. ameliae-t leíró kutatócsoportnak, a lányáról, Amelia Emmott-ról nevezte el a fajt.

Couper P, Melville J, Emmot A, Chapple SNJ (2012) A new species of Diporiphora from the Goneaway Tablelands of Western Queensland. Zootaxa 3556: 39–54

Szólj hozzá!

Címkék: gyík új faj diporiphora

Sok kígyó- és gyíkfaj is kipusztult a dinoszauruszokkal együtt

2012.12.12. 14:41 -RP-

A dinoszauruszokat 65,5 millió évvel ezelőtt elpusztító aszteroida-becsapódás a gyíkok és kígyók túlnyomó részét is megsemmisítette - derítették ki a Yale és Harvard Egyetem paleontológusai, akik tanulmányukat az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS online kiadásában tették közzé.

obamadon.jpgA ragadozó gyík, a Palaeosaniwa két Edmontosaurus fiókát üldüz. Fentrőll a Cerberophis kígyó,előről pedig a kisméretű gyík, az Obamadon figyeli az eseményeket (Kép: REUTERS)

Szólj hozzá!

Címkék: dinoszaurusz kipusztulás obamadon

Török gekkó (bemutatás, terráriumi gondozás)

2012.12.12. 14:26 -RP-

Rendszertan
Hüllők osztálya (C: Reptilia)
Pikkelyes hüllők rendje (O: Squamata),
Gekkófélék családja (F: Gekkonidae)
Valódi gekkók alcsaládja (SubF: Gekkoninae)
Hemidactylus nem,
Faj: Hemidactilus turcicus (Linnaeus, 1758),
Alfajok : Hemidactylus turcicus ssp. turcicus (Linnaeus, 1758)
            Hemidactylus turcicus ssp. spinalis (Buchholz, 1954)

Etimológia Tudományos neve: Hemidactylus turcicus (Linnaeus, 1758). Hemidactilus jelentése félujjú (görög, hemi - fél, dactylos - ujj); turcicus - török (latin). Köznapi elnevezések: Török gekkó (magyar); Mediterranean house gecko, Common house gecko, Mediterranean gecko (angol); Europäischer Halbfinger, Türkischer Halbfingergecko (német).

hemidactylus_turcicus.pngFiatal Hemidactylus turcicus (Fotó: RP)

Szólj hozzá!

Címkék: gyík gekkó terrárium hemidactylus fajbemutató