■ Archívum

■ Feedek

■ Kapcsolat

mti_hirfelhasznalo.jpg

Új kígyófaj az Andokból

2012.12.09. 17:08 -RP-

November 27-én, a ZooKeys folyóiratban publikálták azt a cikket, melyben új fajként írták le a siklófélék (Colubridae) családjába tartozó Imantodes chocoensis-t, melynek első példányát 2007-ben fedezte fel az Omar Torres-Carvajal által vezetett kutatócsoport. Az élő egyedeken kívül a faj leírásában fontos szerepet játszott néhány, 1994 óta múzeumokban őrzött, de nem beazonosított preparált példány. Az új kígyófaj Észak-Ecuador esőerdeiből, az Andok nyugati oldalán fekvő Tumbes-Chocó-Magdalena nevű biodiverzitási forrópontból került elő. Külsőre nagyon furcsa hüllőről van szó: hosszú teste rendkívül vékony, és egy még keskenyebb nyak köti össze a széles, tompa fejjel, melyen nagy (a fej 27% kitevő), dülledt szemek ülnek. A nagy szemek az éjszakai életmód miatt alakultak ki, a kígyó feltehetően nagy hasznukat veszi, mikor sötétedés után elsősorban békákra és gyíkokra vadászik.

Imantodes chocoensis.png

Imantodes chocoensis (Torres-Carvajal et al., 2012)

Dr. Torres-Carvajal-ék több szempontból - DNS szekvencia és morfológiai jellemzők alapján - is összehasonlították az Imantodes nem többi (mindössze hat másik) példányával. A legjelentősebb morfológiai eltérés egy, fejen az orr és a szem között található nagy pikkely (loreal scale), pontosabban ennek a pikkelynek a hiánya, mellyel egyedülálló a siklófélék családjának tagjai között. Emellett különbözik a többi Imantodes fajtól mintázatában, és a DNS szekvencia vizsgálatok alapján is elkülönül; ami viszont arra is rámutatott, hogy nagyon közeli rokonságban áll génuszának másik tagjával, az Imantodes lentiferus-al, amivel testvérfaji státuszt kapott. Mivel ez a két faj az Andok eltérő oldalán (I. chocoensis a nyugati, Csendes-óceán felőli, az I. lentiferus pedig a keleti, Amazónia felőli oldalon) él, Torres-Carvajal szerint valószínű, hogy hegység felemelkedése szakította ketté az akkor még egy populációt, és indultak el az egymástól független evolúciós útjaikon.
Az Imantodes génusz fajai (angolul vine snakes vagy tree snakes) egyébként Mexikó, Közép- és Dél-Amerika erdőségeiben honosak, karcsú testük tökéletesen alkalmazkodott a fákon való életre. Hátsóméregfogas siklók, de mérgük nem tartalmaz erős toxinokat, és egyáltalán nem is agresszívak, így a prédájukon kívül másra nem jelentenek veszélyt.

Torres-Carvajal O, Yánez-Muñoz MH, Quirola D, Smith EN, Almendáriz A (2012) A new species of blunt-headed vine snake (Colubridae, Imantodes) from the Chocó region of Ecuador. ZooKeys 244: 91.

Szólj hozzá!

Címkék: kígyó új faj Imantodes

A bejegyzés trackback címe:

https://reptile.blog.hu/api/trackback/id/tr404956139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása