■ Archívum

■ Feedek

■ Kapcsolat

mti_hirfelhasznalo.jpg

Gyors hőmérsékleti alkalmazkodás gyíkoknál

2012.12.10. 14:45 -RP-

A kutatók sokáig úgy gondolták, hogy a 'hidegvérűek' (helyesebben változó testhőmérsékletű), mint például a hüllők és kétéltűek lesznek a klímaváltozás első számú áldozatai, mivel kevésbé tudnak alkalmazkodni a gyorsan változó éghajlathoz, mint egyes állandó testhőmérsékletű állatok. Ezzel szemben Manuel Leal, az Észak-Karolinai Duke University biológusának vizsgálata alapján kiderül, hogy egyes trópusi gyíkfajok a vártnál sokkal gyorsabban képesek alkalmazkodni a hidegebb klímához.

Anolis cristatellus.jpgAnolis cristatellus (Leal M, 2012)

Friss tanulmányában kollégájával az Anolis cristatellus nevű, eredetileg Puerto Rico-ban honos gyíkfajt vizsgálta.Ez az anoliszfaj az 1970-es években (emberi segítséggel) került be és sikeresen szaporodott el Floridában, Miami környékén. Leal-ék ebből a Miami-i és a Puerto Rico-i populációból gyűjtöttek egyedeket, majd vizsgálták a hideg-toleranciájukat a következő módon: Különböző (egyre hidegebb) testhőmérsékletű gyíkokat fordítottak a hátukra, és azt figyelték, hogy milyen gyorsan képesek (ha egyáltalán képesek) hasra fordulni. Ez a művelet a gyíkok számára ideális testhőmérsékletén nagyon egyszerű és gyors, de a testhőmérséklet csökkenésével, ahogy kezdik elveszteni az izomzatuk feletti kontrollt, egyre nehezebb; egy bizonyos hőmérséklet alatt pedig lehetetlen. Bár Miami környékén a nyarak hőmérséklete nagyjából megegyezik a Puerto Rico-ival, a telek átlaghőmérséklete jelentősen alacsonyabb. A vizsgálat megmutatta, hogy a floridai populációnál a teljes izomkontroll elvesztésével járó kritikus minimum hőmérsékleti pont mintegy három Celsius fokkal alacsonyabb, mint az eredeti, trópusi populáció egyedeinél. Ráadásul ez a viszonylag nagy különbség mindössze kb. 35 generáció alatt alakult ki, ami - evolúciós szempontból - nagyon gyors. Leal szerint ez persze nem azt jelenti, hogy a klímaváltozás nem okoz semmiféle problémát a hüllőknek, viszont az eredmények azt mutatják, hogy trópusi fajoknak képesek lehetnek bizonyos szintig adaptálódni a változó hőmérsékletekhez.

Leal M, Gunderson A ( 2012) Rapid Change in the Thermal Tolerance of a Tropical Lizard.  The American Naturalist, 180: 6, 815-822.

Szólj hozzá!

Címkék: evolúció gyík anolis

A bejegyzés trackback címe:

https://reptile.blog.hu/api/trackback/id/tr834958006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása